Działalność klubu jest współfinansowana z budżetu miasta rybnika

OŚWIADCZENIE w przedmiocie bieżącej sytuacji Klubu Sportowego ROW 1964 Rybnik

20 Mar 2020

OŚWIADCZENIE
w przedmiocie bieżącej sytuacji
Klubu Sportowego ROW 1964 Rybnik

Od feralnego zakończenia poprzedniego sezonu, w którym drużyna zajęła 16 miejsce w tabeli II ligi, a w konsekwencji zanotowała spadek, sytuacja finansowa klubu uległa znacznemu pogorszeniu. Głównie za sprawą braku przewidzianych środków z PZPNowskiego programu Pro Junior System, który premiuje drużyny grające młodzieżowcami i wychowankami, a niewątpliwie do takich należała jedenastka ROWu w poprzednim (jak zresztą i obecnym) sezonie oraz w związku z wycofaniem się części sponsorów. Próbą wyjścia z zaistniałej sytuacji było drastyczne obniżenie bieżących kosztów oraz poszukiwania innych źródeł finansowania. W efekcie zmieniła się struktura drużyny oraz grono sponsorskie. Na chwilę obecną największy problem stanowią zaległości zawodników kontraktowych, których wynagrodzenie jest pokrywane ze środków innych niż miejska dotacja, ta bowiem w całości jest przeznaczana zgodnie z wnioskiem na bieżące funkcjonowanie klubu i organizację szkolenia tj. pokrycie takich kosztów jak transport, niezbędny sprzęt, artykuły i usługi medyczne, organizacja meczów, stypendia zawodników młodzieżowych oraz wynagrodzenia sztabu szkoleniowego. Ponadto zarząd zbyt pochopnie uwzględnił w swych działaniach zadeklarowane przez sponsorów środki, które z różnych względów ostatecznie nie wpłynęły do klubowej kasy. Aktualnie sytuację komplikuje epidemia koronawirusa, który znacząco utrudnia funkcjonowanie nie tylko ROWu ale także innych przedsiębiorstw i podmiotów, przez co do odwołania wstrzymana została realizacja niektórych umów sponsorskich części naszych dotychczasowych Partnerów. Mamy nadzieję, że sytuacja szybko wróci do normy i pozwoli zarówno nam, jak i naszym sponsorom uporać się z zaległymi jak i bieżącymi problemami.

Z uwagi na pojawiające się w tytule Sport dwa kolejne artykuły : ROW 1964 Rybnik Głośny dzwonek alarmowy z dnia 14.03.2020 r. oraz ROW 1964 Rybnik. Wirtualne „siano” z dnia 17.03.2020 r, pióra Pana Bogdana Nathera oświadczamy:

Nie jest prawdą teza zawarta w pierwszym ze wspomnianych artykułów w myśl której zarówno prezes jak i pozostali członkowie zarządu klubu pobierają za swoją funkcję jakiekolwiek wynagrodzenie. Publikowanie anonimowego tekstu, którego wydźwięk w sposób jednoznaczny stawia w złym świetle prezesa Klubu poprzez sugestię jakoby wobec trudnej sytuacji w jakiej obecnie znajduje się ROW 1964 Rybnik, sam pobierał wynagrodzenie, bez próby weryfikacji tejże informacji, jest wysoce niestosowne i sprzeczne z przyzwoitością oraz dziennikarskimi standardami.

W odniesieniu do rewelacji zawartych w drugim artykule o możliwym zbojkotowaniu półfinałowego meczu z Odrą Wodzisław zarząd odbył rozmowę z Trenerem i Radą Drużyny, gdzie wspomniana informacja została zdementowana przez samych zawodników jak i sztab szkoleniowy. Zarząd oraz drużyna na czele z trenerem Buchałą podkreślają, że gramy do jednej bramki i w interesie nas wszystkich jest doprowadzenie do szybkiej poprawy sytuacji i odzyskania płynności zarówno finansowej jak i sportowej, tak by w kolejnych rundach grać o coraz wyższe cele i w dalszym ciągu promować zdolną, rybnicką młodzież na sportowych arenach Polski i zagranicy.

Zarząd

KS ROW 1964 Rybnik